Viena no lielākajām Kanādas ceļojumu aģentūrām Flight Network, kas īpašu uzmanību velta tieši neaizmirstamas ceļojumu pieredzes radīšanai, ir izvērtējusi 224 Eiropas filmu festivālus, atlasot 27, kurus noteikti būtu vērts piedzīvot 2017. gadā. Līdzās tādiem augstu novērtētiem festivāliem kā Hamburgas filmu festivāls (Filmfest Hamburg) un Igaunijas filmu festivāls Black Nights sarakstā ir iekļauts arī 22. Rīgas Starptautiskais filmu festivāls 2ANNAS.

Flight Network norāda, ka Eiropa ir kļuvusi par filmu festivālu meku un eiropiešiem ir ilga „kino svinēšanas” vēsture, dodot iespēju apmeklētājiem izbaudīt kvalitatīvus dažādu žanru pasākumus un lieliskas ballītes. Lai plašajā klāstā atrastu sev piemērotāko, aģentūra ir izveidojusi sarakstu ar 27 Eiropas filmu festivāliem, sniedzot īsu ieskatu katrā no tiem. 2ANNAS tiek raksturots kā viens no labākajiem neatkarīgo filmu festivāliem, kas nebaidās no provokācijām un eksperimentiem, kā arī pievērš īpašu uzmanību tieši Baltijas filmu mākslai un tās attīstības virzieniem.

Savā 22 gadu ilgās pastāvēšanas laikā Rīgas Startautiskais filmu festivāls 2ANNAS ir kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem īsfilmu festivāliem Baltijā, un kino baudītājiem ir ticis piedāvāts ļoti plašs kino spektrs – sākot no art house, līdz pat Amerikas Kinoakadēmijas balvai nominētām filmām, savukārt Baltijas filmu skatēs bijuši sastopami gan studentu radīti, gan jau atzinību guvušu latviešu režisoru veidoti darbi.

Šogad 2ANNAS norisināsies no 28. novembra līdz 3. decembrim, un festivālu veidos četras konkursa, kā arī vairākas tematiskās programmas. Šogad festivāls pirmo reizi organizē filmu konkursu, kurā iesniedzamas tieši bērnu un jauniešu auditorijai adresētas filmas, un jau šobrīd vērtēšanai kopumā ir iesniegtas vairāk nekā 3500 filmas. 3 gadu fokusa programmu cikls (2016.-2018.) pēta jebkurā vēstures nogrieznī svarīgus cilvēces fenomenus. 2016. gadā “KLEJOTĀJI” atspoguļoja dažādus cilvēku migrācijas un integrācijas procesus. 2017. gadā izvēlētā fokusa tēma “AUTSAIDERI” apskatīs veidus un iemeslus, kas liek cilvēkiem vadīt dzīvi ārpus ierastajām sabiedrības normām un paradumiem. Tēmas ietvaros tiks veidotas filmu programmas, kas veltītas sabiedrības grupām un indivīdiem, kuri kļuvuši par autsaideriem pēc pašu izvēles vai sabiedrības spiediena rezutātā. Cikla noslēgumā, 2018. gadā, par godu Latvijas simtgadei, festivāla fokusā būs “PILSOŅI” un tiks pētīta nacionālās identitātes un tradīciju tēma, kā arī pievērsta uzmanība tādiem aktuāliem jautājumiem kā globalizācija un nacionālisma atdzimšana Eiropā un Amerikā.

Ar visu festivālu sarakstu var iepazīties šeit:
http://ej.uz/27filmufestivali

Informācija par festivālu 2ANNAS:
http://www.2annas.lv/
https://www.facebook.com/2AnnasIFF/

Plašāka informācija:
ieva.strauta@2annas.lv